Caras Galadhon - Lunds Tolkiensällskap

Vilka är vi?

Lunds Tolkiensällskap Caras Galadhon är en ideell förening för oss som hyser intresse för professor JRR Tolkien och hans verk, framför allt om Arda, den värld där Midgård finns. Vårt syfte är att studera och levandegöra dessa verk, under gemytliga och trivsamma former.

Bland oss finns både studenter, forskare och yrkesarbetande, men det som förenar oss är strävan efter att kombinera vårt litterära intresse med vår lust att leka och skapa sagostämning i våra liv. Vi dansar, sjunger, syr dräkter, spelar spel, berättar sagor, diskuterar Tolkiens verk, fördjupar oss i Tolkiens fiktiva språk, och har då och då fester med midgårda tema, där vi försöker återskapa något av den stämning vi upplevt i berättelserna.

Medlemmarna i Caras Galadhon tar sig ett alias ur Tolkiens berättelser om Midgård, och försöker gestalta det efter bästa förmåga när vi har fester. Vi tillåter bara alias från de Fria Folken, dvs. alver, hobbitar, människor och dvärgar. Caras Galadhon är ett av alvernas fästen mot ondskan i Midgård, och det försöker vi hålla oss till.

Caras Galadhon betyder "Trädstaden", och är huvudstaden i Lothlórien, skogsriket där Galadriel och Celeborn styr. Det är också dit Ringens brödraskap kommer efter ha sluppit ut ur Moria. Lothlórien är skyddat genom Galadriels och ringen Nenyas kraft; där rör sig tiden på ett annat sätt än utanför skogens gränser, och där finns Galadriels magiska spegel, där den modige kan få se sådant som har skett, eller kanske kommer att ske. Staden Lund har en gång fått sitt namn av en helig lund som växte här i trakten. Tolkien själv älskade träd, och vi tyckte att det var ett passande namn på ett Tolkiensällskap i Lund, även om skogen här är borta sedan länge, och ett fint sätt att hedra författaren.

Vi har också kontakt och visst samarbete med de övriga Tolkiensällskapen som finns i Sverige och Danmark.

Har du frågor, eller är du intresserad av att gå med i Caras Galadhon? Sällskapet välkomnar alla som är över 18 år och som hyser ett genuint intresse för Tolkiens verk, och för att försöka återskapa något av den stämning som finns i dem. Vill du veta mer, kontakta oss gärna via det webbformulär som du hittar under Kontakt.

 

Till överst på sidan